maandag 6 augustus 2012

bunny shooting

Regelmatig kom ik in de lokale vis- en jacht winkel om wat spullen te kopen voor het vissen. De manager, Howard, kent mijn gezicht en maakt meestal even een praatje. Dit keer kwam het gesprek op konijnen schieten, het barst hier van de konijnen en de meeste boeren zijn ze liever kwijt dan rijk. Toen ik hem vertelde dat het wel heel lang geleden was, zo ongeveer 30 jaar in de duinen van Vlieland, nodigde hij mij uit om op een zaterdagmiddag een keer mee te gaan. Dat leek mij wel wat dus meteen een afspraak gemaakt.

Afgelopen zaterdagmiddag vertrokken we met drie man en twee honden om konijnen te jagen. "Bunny shooting" noemen ze dat hier. We gingen jagen op het terrein van een grote boerderij, station, in de heuvels voor Middelmarch in Otago. Deze boerderij heeft heel veel grasland voor z'n 4500 schapen en ik weet niet hoeveel koeien. We hebben een rondje gelopen van 3,5 uur en hebben misschien net de helft gehad. Alhoewel het een soort grasland is, de onderkant is rots en in de laagste delen van het land lopen kleine stroompjes en beekjes. Het is absoluut geen vlak weiland.

Als toeschouwer liep ik achter een van de schutters. De hond werkte op handgebaren en fluittonen het terrein af tussen de schutters in. Op deze manier jaagde de hond de konijnen uit hun schuilplaats en konden ze geschoten worden door de schutters. Dit moest echter wel snel gebeuren en altijd in de loop van het konijn. Dat dit niet eenvoudig was bleek toen ik het 2e deel van de jacht een jachtgeweer in m'n handen kreeg en het zelf mocht proberen.

En dit is het gedeelte van de jacht wat echt geweldig was. Je loopt met een dubble loops jachtgeweer van 3kg over ongelijk ruw terrein en kijkt alleen maar naar de drijfhond. Je weet dat er een konijn zit maar weet niet waar hij tevoorschijn zal komen en dan....zoef daar gaat ie. In een beweging het geweer aan je schouder, de safepin er af en de trekker overhalen. Geweldig. Vervolgens zie je de schot hagel tegen de rosten ketsen en weet je dat je gemist hebt. Maar.........na nog twee keer missen was het de vierde keer raak, yes!
My first bunny!

Ik had een prachtige zaterdagmiddag, heb zondag de konijnen gevild en ben op internet wezen kijken naar jachtgeweren, type, prijs, gewicht,model.....
Marcella is alleen nog niet overtuigd, maar dat komt wel als ze vanavond het eerste van twee konijntjes heeft gegeten met gestoofde rode peertjes.

Jilles heeft er nu al zin in

Groeten

Herman

3 opmerkingen:

  1. Bereidings-tipje:Doe gewone Bloem in een zak en voeg wat peper en zout ( naar eigen smaak en inschatting,maar niet té veel zout!) toe en mix dit goed.Maak de konijnenboutjes vochtig (niet nat,ivm klonteren met de bloem) en stop de konijnenboutjes in de zak.Even schudden en de boutjes hebben nu een egale coating van de mix.Smelt boter in de pan en braad de boutjes rond om bruin.Zet het vuur laag,met de deksel op een kiertje.Als de temp gedaald is kun je bv een lekker zwaar biertje toevoegen als braadvocht ( het alcohol verdampt,dus de heerlijke smaak van het pilsje komt heerlijk tot z'n recht!).Laat het konijntje lekker rustig gaar braden gedurende min 60 min.Nu heb je een konijntje met een lekker soort romige coating.Eet smakelijk!! ( p.s. ga het konijntje niet laten "marineren" in de bloem mix,dan droogt het vlees nl uit door het zout,en dat is zonde van het konijntje!).Groetjes, Stephan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed gedaan Herman, vroeger ben ik ook met jagers als drijver mee geweest,in limburg .
    Het is wel opassen ogen voor en achter,maar een bijzondere ervaring was het zeker !!.
    Lieve groetjes aan Marcella Thijs en jilles.
    Tot........Pap Schouten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Don't you need a gun-permit in NZ? We do here in Canada. I just applied for one; much to the dislike of my significant other. Go check out the Winchester SX3 semi-auto shotgun. Wow. Or take a look at the Benelli M2 or M4. Wow again.
    Have fun.

    BeantwoordenVerwijderen