woensdag 12 september 2012

Weer spreuken

" Maart roert met z'n staart". " April doet wat zij wil".
Maar het is hier September en het weer is hier nu net zo gril.

Afgelopen maandagavond kwam ik terug vanuit Auckland. Dat is net geen twee uurtjes vliegen en normaal gesproken een mooie vlucht omdat je geheel langs de Zuidelijke Alpen vliegt met mooie besneeuwde bergtoppen. Vorige week was het voorjaar fantastisch begonnen met temperaturen tot 21 graden in Dunedin. Korte broek aan, zonnebrand op en heerlijk een uurtje in de zon een boekje lezen. Zelfs 's avonds was het nog aangenaam genoeg om in m'n korte broek de hond uit te laten. Maar zondagavond tijdens m'n vlucht kwam daar abrupt een einde aan.
Vanuit het vliegtuig zag je alleen maar een zwaar grijs tot zwart wolkendek en eenmaal boven het zuider eiland begon het een kermis attractie te worden.
 " veel kuilen in de lucht". De wind was gedraaid en kwam nu rechtstreeks van de pool en was erg hard. De landing werd een uitdaging. Kinderen huilen, mensen gillen, vlak boven de grond maken we nog een val waardoor we eerst op het rechterwiel landen naar rechts zwenken, hevige correctie van de piloten waardoor we alleen op het neuswiel landen en ik het vliegtuig als een wokkel zie en uiteindelijk via het rechterwiel, linkerwiel en opnieuw het neuswiel normaal over de baan rollen. En dat gaat zo snel allemaal dat je niet kan nadenken over wat er nu eigenlijk gebeurt. Marcella, Thijs en Jilles haalden me op en vertelde mij dat de landing niet een fraai gezicht was geweest. Maar ik was weer lekker thuis.

De poolwind bracht echter nog een staartje winter voor de maandag en de sneeuwgrens lag tot ongeveer 150 tot 200mtr. Dat betekend dat bijna alle woonwijken van Dunedin in de sneeuw zitten. Onze heuvel was net vrij. Echter een paar kilometer ten zuiden van Dunedin was alles winterwonderland. Kalfjes en lammetjes worden nu volop geboren en de meeste in de wei. Boeren hadden alle hulp nodig gisteren om elk pasgeboren dier in de wei meteen naar een stal te brengen. Op sommige plekken is 20cm sneeuw gevallen. In de bergen nog veel meer. Het ski seizoen kan nog 4 weken langer doorgaan. Dat betekent nog een paar duizend meer Australiërs die komen skiën. En op de terugvlucht een vliegtuig vol Nieuw Zeelanders die een weekje de kou ontvluchten en warmte in Australië opzoeken. Maar koud is het niet meer, de zon schijnt en ik heb de korte broek weer aan. Koud was het gisteren.

Groeten

Herman

1 opmerking:

  1. Zo te lezen kan het alle kanten op met het weer bij jullie, wel leuk die afwisseling ;-)
    Groetjes vanuit een regenachtig Heerhugowaard, Anne-Marie

    BeantwoordenVerwijderen